postheadericon Luffarschack

Ett annat spel där man bara behöver papper och penna för att spela är Luffarschack. Det finns flera varianter på detta spel men den enklaste är det man kallar för ”Fritt luffarschack”. Till det behöver du en bit rutat papper, en penna och det ska vara två spelare. Först börjar man med att bestämma vem som ska vara kryss och vem som ska vara ringar. Sedan om vilken spelare som ska börja. Sedan börjar spelet med att den ena spelaren ritar sin symbol i en valfri ruta. Den andra fortsätter och målet är att bli först med att få fem i rad. När någon får det är spelet slut.

Tic tac toe

Ofta när man talar om luffarschack så är det detta spel man menar. Det spelas på en spelplan med endast tre gånger tre rutor. Här är målet att få tre i rad med sin egen symbol. Detta kan vara ett av de mest populära brädspel som finns i världen som går att spela på ett papper med en spelplan på nio rutor i kvadrat. Om man vill göra det mer spännande kan man ha en tidsbegränsning som tillexempel 25 sekunder för varje drag.

Go-moku

Detta är antagligen en av de allra äldsta varianterna på luffarschack i världen. Man spelade det redan på 700-talet i Japan. Reglerna för detta spel är dem samma som för fritt luffarschack men man spelar det på ett Go-bräde med 19 gånger 19 rutor. Senare i historien så bestämde man sig för att spelet skulle bli mer balanserat med en del begränsningar för den första spelaren. 1899 döpte man det nya spelet till Renju.

SLSF

Det Svenska Luffarschacksförbundet – SLSF arrangerar ända sedan 1958 tävlingar i luffarschack. Åren mellan 1961 och 1980 hade man till och med Svenska mästerskap i fritt luffarschack. En av de som vunnit flest gånger, Alf Dahlgren gick sedan ur SLSF och bildade senare Riksförbundet Luffarschack.

Annons