postheadericon Tips och tricks för Hänga gubbe

Spelet Hänga gubbe går ut på att man ska gissa ett ord så snabbt som möjligt genom att gissa en bokstav i taget. Ifall man gissar fel ritar den andre spelaren (eller datorn ifall man spelar Hänga gubbe på nätet) ett streck i en figur som, när den är klar, blir en hängd streckgubbe. Beroende på vart man spelar så har man olika antal gissningar. Spelet slutar antingen när spelaren hittar rätt ord eller när man blivit ”hängd”.

 I Hänga gubbe får man hjälp av de bokstäver som man gissar rätt på. När spelet inleds får man se hur många bokstäver ordet är på. Istället för bokstäver finns det horisontella streck. När man gissar rätt på en bokstav byts strecket ut mot bokstaven eller bokstäverna. Allt eftersom man gissar rätt så får man fler och fler ledtrådar och till slut, när det bara fattas en eller ett par bokstäver blir det lätt att gissa vilket ordet kan vara. Att använda sig av dessa bokstäver är ett bra tips för att snabbare lösa ordet. Om man ser de rätta bokstäverna på sin rätta plats i ordet är det lättare att se vilka bokstäver som saknas.
 
Andra tips och tricks är att koncentrera sig på de vanligaste bokstäverna i det svenska språket när man gissar. Det är trots allt större chans att ordet innehåller bokstäverna A, S eller M än att ordet innehåller exempelvis Q, X eller Z. Enligt Nationalencyklopedin är a och e de allra vanligaste bokstäverna i svenska språket, så det är stor chans att någon av dessa bokstäver ingår i ordet. Det är också ett smart tips att koncentrera sig på vokaler eftersom det oftare är lättare att gissa ett ord där vokalerna finns, än ett ord där bara konsonanterna finns.

 

 

Annons